מעט לפני ששנת החופש של אליהו בדרום אמריקה מסתיימת הוא מקבל מכתב מן הקיבוץ המאשר ארכה לחופשתו
סיפור רקע
שנת החופש של אליהו עומדת להסתיים, והוא עודנו מטייל בדרום אמריקה. במקביל, הוא מקבל מכתב מאריה, יו"ר ועדת הבנים בקיבוץ נען. אריה מודיע לאליהו כי הועדה אישרה לו לקבל הארכה של שניים עד שלושה חודשים בלבד לשנת החופש שלו, בסופם יהיה עליו לשוב לקיבוץ.
אליהו נולד ב-11 ביוני 1953 בקיבוץ נען, בן לאהרון ופרידה רייך, אח לבתיה הבכורה ולצבי הצעיר ממנו.
בהתאם לאותה תקופה, אליהו גדל והתחנך במסגרת הלינה המשותפת בקיבוץ. את שנות ילדותו חלק יחד עם בני-כיתתו מקבוצת "נרקיס". כך למשל, את בר המצווה חגג יחד עם כל הקבוצה במתכונת מיוחדת שהייתה נהוגה באותם ימים בנען וכללה תכנים רבים שממשיכים בהם עד היום.
עם סיום התיכון, בשנת 1971 התגייס אליהו לצבא ושימש לימים כקצין במסגרת מסלול בני משקים לפיקוד בנח"ל. במהלך שירותו, השתתף במלחמת יום כיפור כמפקד מחלקת טירונים שהוטסה במסוקים להחליף את חטיבת הצנחנים
אליהו נולד ב-11 ביוני 1953 בקיבוץ נען, בן לאהרון ופרידה רייך, אח לבתיה הבכורה ולצבי הצעיר ממנו.
בהתאם לאותה תקופה, אליהו גדל והתחנך במסגרת הלינה המשותפת בקיבוץ. את שנות ילדותו חלק יחד עם בני-כיתתו מקבוצת "נרקיס". כך למשל, את בר המצווה חגג יחד עם כל הקבוצה במתכונת מיוחדת שהייתה נהוגה באותם ימים בנען וכללה תכנים רבים שממשיכים בהם עד היום.
עם סיום התיכון, בשנת 1971 התגייס אליהו לצבא ושימש לימים כקצין במסגרת מסלול בני משקים לפיקוד בנח"ל. במהלך שירותו, השתתף במלחמת יום כיפור כמפקד מחלקת טירונים שהוטסה במסוקים להחליף את חטיבת הצנחנים בתפיסת עמדות בראס-סודר שבסיני, על מנת לאפשר לחטיבת הצנחנים להשתתף בקרבות לחציית התעלה. אחרי המלחמה התמנה אליהו למ"פ במחנה 80 וסיים את השירות כמפקד היאחזות מצפה-שלם.
עם השחרור מהצבא חזר אליהו ל"שנת עבודה" בקיבוץ, כפי שהיה נהוג באותם ימים, וחזר לעבוד בפרדס כפי שנהג כאשר היה נער. באותה שנה הצטרף לוועדת בנים שתפקידה היה לדאוג לקשר שבין חיילים וחברים צעירים לבין הקיבוץ.
בשנת 1976, משהשלים את שנת העבודה לה היה מחויב בקיבוץ, יצא אליהו ל"שנת חופש". בחמשת החודשים הראשונים, עבד בחברת בנייה ברחבי בארץ. בתום חודשים אלו, משחסך די כסף, יצא אליהו לטיול גדול במרכז ודרום אמריקה.
סדרת מכתבים אלו נכתבו בין 1977-1978 על ידי אליהו, בני משפחתו וחבריו מהקיבוץ, בזמן שהותו בחו"ל. המכתבים מתארים את הלבטים עמם התמודד אליהו באותם הימים, כאשר היה נתון ללחץ מצד הקיבוץ לשוב למשק בתום שנת החופש שהוקצבה לו.
ארועי התקופה
כתב היד
יום רביעי 17/11
אליהו שלום!
אכן כבר באמת עברה שנה מאז שהתחלת את שנת החופש ואני בוועדת בנים ממשיך לעבוד, עדיין ללא רוטציה אך במועצה יש שינויים רבים (רותי עדיין קיימת).
קשה מאד במרחק שבינינו ובמציאות השונה מאד זו מזו לדבר כרגע על תאריך של חזרה הביתה וגם אינני יודע אם דברי מסוגלים להשפיע עליך אך אם אתה זוכר בזמנו סיכמנו עם יובל שהקשר עם הבנים יעשה רק ע"י וועדת בנים ולא ע"י המזכיר ולכן אני בהחלט שמח שדווקא אני כותב אליך ולא מישהו אחר.
האמת ניתנת להאמר שכרגע אתה באמצע הטיול ביבשת הדרומית ומפה להגיד לך לחזור זה נראה מאד מוזר אך לפי הרגשתי אליהו עד סוף חודש מאי זה עוד הרבה מאד זמן.
אני מעט מאד מתבטא בכתב ולכן אולי יהיה לך קשה להבין אותי – יכול להיות ששנה היא קצרה בשביל טיול באמריקה הדרומית והצפונית כאחד אך לעומת זאת כאשר מדובר על שנת חופש מדובר על שנה ובהתאם לזה צריך לתכנן אותה.
כמי שהיה "קצת" יותר קרוב אליך בנען נראה לי שנען כרגע היא ביתך ואליה אתה מתכונן לחזור, לכן אתה נותן לי במכתבך שהוא בהחלט מכתב בקשה ולא קביעת עובדות (מקווה שהבנתי נכון) ולכן נראה לי אליהו ששניים עד שלושה חודשים הם זמן לא מספיק אבל כתוספת לשנת החופש "אולי" יהיו בסדר בשבילך.
אליהו קשה לי מאד לכתב מכתב כזה שהוא כאילו "מהאיש הרע" (יכול להיות שאתה לא רואה זאת כך) המכתב נכתב ברוח הוועדה וכמובן מהכיוון שלנו, חבל מאד שהמילים היחידות שהחלפנו בשנה האחרונה היו רק בנושא זה – עוד אכריח אותך לספר לי את כל טיולי בעל פה בבית בליווי שקופיות צמוד.
הדבר הכי מסעיר כרגע זה בקור סאדת בשבת בארץ
את ההודעה הרשמית הודיעו לפני כשעה – שהמכתב יגיע אליך זה כבר יהיה שייך להיסטוריה אך בכל זאת – שינוי שאף אחד לא היה חולם אליו לפני חודש.
המכתב מבחינת נושאים קצר יחסית אך רציתי להסביר את עמדתי בצורה עדינה וברורה הייתי מאד רוצה שתגיב על המכתב ותכתוב לי מכתב נוסף
להתראות
ממני המחכה לך בבית
אריה.
פרטי המכתב
הכותב/ת
מקבל/ת המכתב
מכתבים קשורים
מכתבים נוספים הקשורים למכתב שקראת